Тези дни…

June 18, 2007 at 1:29 pm Leave a comment

Тези дни чета една книжка и колкото и повърхностно да се занимавам с нея, главно преди лягане, усещам как, искам не искам, се загнездва в мен и всъщност нямам търпение да я подхвана вечер след вечер. Купих си я почти случайно и дори на шега, само заради предговора от Георги Господинов, е, как, моля ви се!
В началото четенето хич не ми потръгна и я захвърлих за по-добри времена. След като обаче изчетох всичко подръчно от последния месец, пак опрях до нея и този път се намерихме.

Става дума за “Аз живях социализма: 171 лични истории” – логично продължение на проекта www.spomeniteni.org, който представя историите на обикновени хора през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, по времето на комунизма – къде по детски носталгични, къде направо страховити и жестоки, повечето с хумористична нотка, но на няколко пъти усетих как това е всъщност смях през сълзи, защото разказите са не просто анекдоти, а реално преживени и то от хиляди… Някои истории ми бяха толкова близки, макар спомените ми от онова време да са доста смътни и като цяло положителни – `89 съм била едва на 9 години и най-ярко са се запечатили в съзнанието ми – радостта от приемането ни за чавдарчета и още по-голямата радост от това, че вече няма да бъдем пионери – незнайно защо мразех червената връзка…; също така едно ужасно преяждане с банани по Нова година и много, много други спомени на непознати хора, но странно как сякаш четеш собствения си дневник или този на родителите, бабите и дядовците ти…

Много интересна и ценна книга – благодаря на съставителите! А идеята за сайта е наистина гениална и само съжалявам, че по-рано не съм го открила!!!

Advertisements

Entry filed under: филми, книги и т.н.. Tags: , .

My favourite cat Zodiac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни

Календар

June 2007
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

…Има ли смисъл…

Support WWF blog stats

*

web tracker

%d bloggers like this: