Нещата, които все още обичам в София

May 25, 2007 at 7:03 am 4 comments

В последно време София ми се струва все по-сива, безлична, мръсна, индустриална, опушена… А добре си спомням, че преди 4-5 години не беше така.
Като си помисля, че бяхме окрилени от една романтична представа как София ще се развива и става все по-красива, по-европейска – тези неща започнаха с Халите и Пиротска, градинката на нациите пред Двореца (за съжаление с кратък живот), реставрирането на много сгради от началото на 20ти век… и постепенно заглъхнаха.
Единственото, което виждам около мен е разруха. Строят се блокове на всеки кв. сантиметър площ, за да побират прииждащите тълпи, за които няма работа по родните им места, руши се безогледно всичко старо, ако ще и паметник на културата да е, кината се превръщат в базари, градинките – в бизнесцентрове, а улиците стават все по-лунни и неравни от тежките строителни камиони, които сноват навсякъде по 24h.
Кога ли ще ме изгонят от Моя град веднъж завинаги???

Затова реших да си припомня нещата, заради които обичам София, или поне я обичах доскоро. Нещата, които биха ми липсвали, ако/когато замина без нужда от връщане. Да направя един дзен списък без номер и класифициране, просто каквото ми дойде на ума, защото може би и тези хубави неща скоро ще изчезнат, тъй като освен мен, явно никой не го е грижа за историята, архитектурата, духа и ежедневния чар на града…Като си помисля, че има неща, които вече не същестуват като онази красива стара къща, цялата в бръшлян на бул. В. Левски, точно след Раковски… Но да почна все пак отнякъде:

 • ул. Кирил и Методий – все още със старите, макар и олющени от времето сгради, с тесните си тротоари и неповторимата атмосфера, както всъщност и целия район между Мария Луиза и Пазара, и от другата страна – към Раковска. Малките магазинчета, дюкянчета, ресторанчета, надписите на турски, китайски и арабски, ориенталското очарование в комбинация със старите кооперации и тук-там забравени засега, къщи с виенска архитектура – мисля, че само тук все още се е запазил духът на Стара София
 • Халите и ул. Пиротска – преди да има молове, сити центрове и т.н., Халите бяха приятно място за пазаруване и ядене на сладолед, с безплатна тоалетна, точно, когато ти трябва, а Пиротска отзад е просто чудесна с тези кръгли пейки, само не знам защо са от камък…
 • Люляците, когато нацъфтят през май.
 • А после кестеновите дървета по Патриарха и около Орлов мост.
 • Малките 5 – съкровищниците ми за дрехи и бижута, плюс лятната градина на Уго, в което прекарахме голяма част от студентството.
 • Ъгълът на Патриарха и Раковска, защо ли?!?!?! Много от местата, където ходехме, бягайки от час, вече ги няма, но винаги ме присвива сладко и тръпчиво, щом мина покрай училището, от което с такъв хъс навремето се стараехме да изчезнем…
 • Билкова. За съжаление вече не е това, което беше, напълни се с непознати и случайни понякога хора, но все пак се запази през годините и дори само заради този факт си заслужава от време на време да отиде човек, за по един джин/мента/ спрайт – нещо като tribute към младостта и наивните очаквания, че всичко е възможно.
 • Лодките. По същата причина. Обожавам да седя на полянката между дърветата, директно на земята с полата и токчетата от работа, под разноцветните светлинки, опънати между баровете и да мечтая за морето.
 • Телефоните на СУ и величествените му стълбища, пък и самата сграда си е внушителна и навява романтика – `97-ма – будни студенти, протести, шествия, мечти…
 • Археологическият музей – най-страхотната сграда в София. А и вътрешността й не е за изпускане. Хич.
 • И Историческият – преди, когато беше в Съдебната палата обожавах в зноен летен ден, да се скитам по хладните му коридори с часове и да се изпълвам с отминали времена. Сега, когато е в Бояна, е дори още по-хубаво, с огромните прозорци, през които наднича Витоша, но е далече за всекидневни посещения.
 • Гледката към Витоша от почти всеки по-висок балкон.
 • Мюзик Филм Фест и продължението му – София Филм Фест.
 • Магазинчетата, в които обичам да тършувам и понякога успявам да си тръгна с невероятни открития.
 • Подлеза на Президентството – заради останките от Сердика, всъщност те са по цялото протежение на Дондуков, под Ларгото, Тодор Александров, но само на тези места, (и в подземията на Халите и Булбанк) могат да се видят от простосмъртни, след като върху КОЛИЗЕУМА ПОСТРОИХА ХОТЕЛ!!!!!
 • Фонтаните пред Народния с невероятните дядовци, играещи шах. И Софийска Градска, в която почти винаги има нещо интересно.
 • ул. Екзарх Йосиф и Банята – от малкото улици останали с кълдъръм и надвиснали дървета от двете страни…
Advertisements

Entry filed under: пътешествия. Tags: .

Балове, балове… Абитуриенти по първи петли :)

4 Comments Add your own

 • 1. kanew  |  June 30, 2007 at 10:11 am

  Романтични места. Те ме върнаха години назад, а спомените ми се въртят все около неща, които повече не съществуват-Феята, Танушев,Видинска среща, Шкембеджийница Дамарче, Маймунарника в парка, където водихме момичетата на танци, кината, старите хижи по Витоша, терасата на Севастопол и Лея Иванова, футбол и баскетбол в 6-то у-ще, винарната на бай Генчо на ул Крум, скритите пейки за влюбени при баба Яга, Мензата, и т.н.Още стотина места.

  Reply
 • 2. pointlesspring  |  June 30, 2007 at 10:49 am

  Прекрасно би било да ги опишете и Вие! Много обичам да слушам истории от времето, когато съм била твърде малка, за да си спомням нещо по-конкретно от къщичките на Баба Яга в Борисовата градина (тогава Парк на Свободата), кортовете за тенис, където баща ми играеше редовно след работа и синджирите, с които политах във въздуха, близо до езерото Ариана…

  Reply
 • 3. kanew  |  July 13, 2007 at 5:30 pm

  Ще се опитам.

  Reply
 • 4. pointlesspring  |  September 25, 2007 at 11:54 am

  Ето едни съмишленици, не вярвах, че има такива:
  http://www.istoricheskasofia.org/Page1_bg.htm

  И прекрасни снимки и картички от красивия град, който някога е бил София:
  http://www.kroraina.com/bugarash/bugarash/starasofia/stara_sofia.html

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Последни

Календар

May 2007
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

…Има ли смисъл…

Support WWF blog stats

*

web tracker

%d bloggers like this: